Υπέρταση στα παιδιά

Υπέρταση στα παιδιά

 

To ιατρείο διαθέτει πιεσόμετρα πιστοποιημένα από τη European Society of Hypertension και την International Society of Hypertension για τις μετρήσεις στο ιατρείο και την 24ωρη καταγραφή. Το πιεσόμετρο που χρησιμοποιεί για τον έλεγχο της 24ωρης καταγραφής της πίεσης σε εφήβους είναι το Spacelabs on Trak που διαθέτει actigraph για την παρακολούθηση της φυσικής δραστηριότητας και είναι πιστοποιημένο για παιδιά και εφήβους.

Με την 24ωρη καταγραφή γίνεται η διάγνωση της υπέρτασης λευκής μπλούζας και η συγκεκαλυμένη υπέρταση (παθολογική 24ωρη καταγραφή με φυσιολογική πίεση ιατρείου)

Στη χώρα μας όπως και στο δυτικό κόσμο υπάρχει μία έξαρση της παιδικής υπέρτασης που απορρέει από τον τρόπο ζωής (έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, υπερβαρότητα και παχυσαρκία). Ένα πολύ μικρότερο ποσοστό παιδιών και εφήβων παρουσιάζει υπέρταση λόγω νεφρικής νόσου ή λόγω παθήσεων των επινεφριδίων ή της αορτής αλλά και από άλλα σπανιότερα γονιδιακά αίτια.

Η υπέρταση  στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία συμβάλλει στην πρόωρη αθηροσκλήρωση και στην πρώιμη ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Δείτε εδώ πληροφορίες για την φυσιολογική πίεση στα παιδιά

 • Οι στόχοι της αξιολόγησης ενός παιδιού ή ενός εφήβου με υπέρταση περιλαμβάνουν:
 1. Τον προσδιορισμό της υπέρτασης σε πρωτοπαθή  (δεν εντοπίζεται αιτία αναγνώρισης) ή δευτεροπαθής (εντοπίζεται μια υποκείμενη αιτία) (πίνακας 1).
 2. Τον προσδιορισμό της δευτεροπαθούς υπέρτασης που μπορεί να έχει θεραπευτική αξία. Η διάγνωση και θεραπεία γίνεται συνήθως με τη συνεργασία του παιδίατρου-νεφρολόγου. (πίνακας2)
 3. Τον προσδιορισμό άλλων παραγόντων κινδύνου  (π.χ. παχυσαρκία και δυσλιπιδαιμία) για καρδιαγγειακές παθήσεις ή ασθένειες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης). 
 4. Τον προσδιορισμό των παιδιών που πρέπει να λάβουν αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή. 
 5. Η αρχική αξιολόγηση για όλα τα παιδιά με υπέρταση περιλαμβάνει ιστορικό, φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μέτρησης του ορού ουρίας, κρεατινίνης και ηλεκτρολυτών, ούρησης και προφίλ λιπιδίων. Οι αναθεωρημένες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP) του 2017 προτείνουν την αρχική απεικόνιση με υπερηχογράφημα νεφρού για παιδιά με υπέρταση ηλικίας κάτω των έξι ετών ή για οποιοδήποτε παιδί με ενδείξεις νεφρικής νόσου (μη φυσιολογική ούρηση ή νεφρική λειτουργία) αλλά καλό είναι να γίνεται σε κάθε παιδί με υπέρταση.
 6. Για υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά με υπέρταση, πρόσθετες εξετάσεις περιλαμβάνουν τα επίπεδα της HbA1c, τρανσαμινάσες (SGOT, SGPT)
 7. Επιπλέον αναζητείται η βλάβη από την πίεση σε όργανα (βλάβη οργάνου στόχου) π.χ καρδιά, νεφρά, μάτια
 8. Η υπερτροφία της καρδιάς (συγκεκριμένα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς) είναι η πιο εμφανής εκδήλωση βλάβης οργάνου σε υπέρταση
 9. Για τη διάγνωση δυνητικά αναστρέψιμης αιτίας δευτεροπαθούς υπέρτασης, η περεταίρω αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτιολογίας μπορεί να περιλαμβάνει μελέτες νεφρικής απεικόνισης (π.χ σπινθηρογράφημα νεφρών, νεφραγγειογραφία, τριπλεξ νεφρικών αγγείων) μέτρηση ρενίνης πλάσματος,  αλδοστερόνης και κατεχολαμινών πλάσματος και ούρων και μελέτη ύπνου.

Πηγές: 

 1. Lurbe, E. et al. 2016 European Society of Hypertension guidelines for the management of high blood pressure in children and adolescents. J. Hypertens. 34, 1887–920 (2016).
 2. Flynn JT, Kaelber DC, Baker-Smith CM, et al. Clinical Practice Guideline for Screening and Management of High Blood Pressure in Children and Adolescents. Pediatrics 2017; 140
 3. Uptodate 2020 " Evaluation of hypertension in children and adolescents"

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444


Εκτύπωση   Email