Σύμφωνα με το κέντρο για τον έλεγχο των νοσημάτων (center for control of diseases, CDC) οι 10 τροφές που περιέχουν το περισσότερο αλάτι είναι οι εξής:
- Ψωμί και είδη αρτοποιίας (7,4%)
- Αλλαντικά (5,1%)
- Pizza (4,9%)
- Φρέσκα και επεξεργασμένα πουλερικά (4,5%)
- Συντηρημένες σούπες (4,3%)
- Burgers + Sandwiches (4,0%)
- Τυριά (3,8%)
- Ζυμαρικά με σάλτσες (3,3%)
- Μαγειρεμένο κρέας (3,2%)
- Snacks (chips, pretzels) (3,1%)
Ο ενήλικας, ιδιαίτερα όταν πάσχει από υπέρταση πρέπει να καταναλώνει έως 2300 mg αλατιού τη μέρα που αντιστοιχούν περίπου σε 6γραμμάρια αλατιού.
Γενικά συνίσταται:
Αποφυγή προϊόντων με νάτριο >300mg/μερίδα
Για να είμαστε σίγουροι διαβάζουμε τα διατροφικά στοιχεία των προϊόντων. (Sodium=Νάτριο)
Πηγή: https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό
Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444