Πως να φορέσετε μία υφασμάτινη μάσκα

Πως να φορέσετε μία υφασμάτινη μάσκα

 

Όταν φοράτε τη μάσκα σας:

 • Δέστε τα μαλλιά σας αν χρειαστεί. Αυτό μειώνει τον πειρασμό να το βγάλετε από το πρόσωπό σας αργότερα.
 • Πλύνετε τα χέρια σας. Πριν αγγίξετε τη μάσκα σας, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα μικρόβια.
 • Τοποθετήστε τη μάσκα σας ενώ κοιτάζετε σε καθρέφτη. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να έχετε καλύτερη εφαρμογή στην πρώτη προσπάθεια.
 • Βεβαιωθείτε ότι το στόμα και η μύτη σας είναι καλυμμένα. «Μπορείτε να ρίξετε τον ιό και από τα δύο»
 • Ελέγξτε την εφαρμογή. Η μάσκα σας πρέπει να αισθάνεται άνετη και άνετη, χωρίς ορατά κενά μεταξύ του υφάσματος και του προσώπου σας. Ο Murray προτείνει να τοποθετήσετε τα χέρια σας γύρω από το εξωτερικό της μάσκας (χωρίς να την αγγίξετε πραγματικά) και να  ξεφυσήξτε αέρα. Εάν αισθάνεστε αέρα στην κορυφή, στην πλευρά ή στο κάτω μέρος, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να σφίξετε τη μάσκα σας.
 • Πλύνετε ξανά τα χέρια σας. Εάν είστε άρρωστοι και δεν το γνωρίζετε, ενδέχεται να έχετε εισπνεύσει τον ιό στα χέρια σας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και θα μπορούσατε να μολύνει άλλους.
 • Μην αγγίζετε τη μάσκα ή το πρόσωπό σας ενώ είστε έξω. Οτιδήποτε αγγίζετε έξω θα μπορούσε να μολυνθεί με τον ιό και θα μπορούσατε θεωρητικά να μολυνθείτε εάν αγγίξετε το πρόσωπό σας μετά.
 • Ακολουθείτε πάντα άλλες προληπτικές οδηγίες. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η χρήση μάσκας μπορεί να δημιουργήσει μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παραλείψουν τις προφυλάξεις που γνωρίζουμε ότι δουλεύουν (πλύσιμο στο χέρι, κοινωνική απόσταση και παρόμοια). Εάν δεν ακολουθείτε αυτές τις προφυλάξεις, η μάσκα δεν είναι αρκετή.
 • Όταν αφαιρείτε τη μάσκα σας:

Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τη μάσκα σας. Όλα τα μέτρα ασφαλείας που έχετε ακυρώνονται εάν έχετε κατά κάποιο τρόπο τον ιό στα χέρια σας και μετά αγγίξετε το πρόσωπό σας.

 • Αφαιρέστε τη μάσκα σας προσεκτικά χρησιμοποιώντας τους ιμάντες. Τα σταγονίδια ιών που η μάσκα σας μπλοκάρει από το στόμα και τη μύτη σας μπορούν να κάθονται στο εξωτερικό του, γι 'αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το αφαιρείτε. Βγάλτε τα δύο άγκιστρα ταυτόχρονα, ή εάν η μάσκα σας έχει δεσμούς κεφαλής, αποσυνδέστε το κάτω σετ πριν από το κορυφαίο σετ. "Εάν ξεκινήσετε με το κορυφαίο σετ, η μάσκα θα πέσει κάτω στο λαιμό ή στο στήθος σας και μπορεί να μολύνει το πουκάμισό σας", λέει ο Murray.
 • Αποθηκεύστε την εάν είναι απαραίτητο. Είναι καλύτερο να διατηρείτε τη μάσκα σας όλη την ώρα που βρίσκεστε έξω, αλλά εάν για κάποιο λόγο πρέπει να βγείτε από τη μάσκα σας πριν φτάσετε στο σπίτι, αποθηκεύστε την σε μια σακούλα μίας χρήσης. Απλώς σημειώστε ότι η μάσκα μπορεί να συσσωρευτεί από μόνη της και να μολύνει το εσωτερικό τμήμα που περνά πάνω από τη μύτη και το στόμα σας, καθιστώντας την πιθανή πηγή μόλυνσης εάν το φοράτε ξανά χωρίς να την πλένετε πρώτα.
 • Πλύνετε τα χέρια σας. Πρέπει να επαναλάβουμε;
 • Πλύνετε και στεγνώστε τη μάσκα σας. Η χρήση πλυντηρίου και στεγνωτηρίου θα ήταν ιδανική, αλλά το ζεστό σαπουνόνερο μπορεί να κάνει το τέχνασμα αν χρειαστεί να πλύνετε στο χέρι, καθώς το σαπούνι διαλύει το φάκελο στο εξωτερικό του ιού που πρέπει να επιβιώσει. Το πλεονέκτημα των κοροναϊών είναι ότι είναι σχετικά εύκολο να σκοτωθούν. Αφήστε τη μάσκα σας να στεγνώσει πλήρως προτού την ξαναφορέστετε. Οι υγρές επιφάνειες μπορούν να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.
 • Φορέστε ξανά μια άπλυτη μάσκα με προσοχή. Είναι καλύτερο να έχετε αρκετές μάσκες, ώστε να μπορείτε να πλένετε αυτές που έχετε φορέσει πριν τις φορέσετε ξανά. Ωστόσο, πιθανώς είναο εντάξει να φοράτε ξανά μια μάσκα για μια ολόκληρη μέρα, αν χρειαστεί. Αυτό το κάνουμε τώρα στις ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης λόγω έλλειψης εφοδιασμού Όταν δεν φοράτε τη μάσκα σας αλλά πρόκειται να την ξαναφορέσετε σύντομα, τοποθετήστε την σε ένα κομμάτι χαρτί, ώστε να μπορεί να εξαερωθεί. (Τότε μπορείτε να πετάξετε το χαρτί αντί να τοποθετήσετε τη μάσκα απευθείας σε μια επιφάνεια όπως το πάγκο σας.) Προσέξτε να μην αγγίξετε το μπροστινό μέρος όταν την τοποθετήσετε ξανά.

Μερικές από τις τελευταίες συμβουλές: Αποφύγετε τη χρήση μάσκας όπως αυτή εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αναπνοή και μην τη βάζετε σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Τέλος, παρακαλώ, κάντε το καλύτερο δυνατό για να μείνετε μέσα, αν γνωρίζετε ότι είστε άρρωστοι. Οι μάσκες μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία, αλλά δεν είναι αλάνθαστες. Εάν είστε άρρωστος και έχετε συμπτώματα, δεν θα πρέπει να είστε έξω από το κοινό, εκτός εάν πρόκειται να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από το αν έχετε μάσκα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444


Εκτύπωση   Email