Κίνδυνος επαναμόλυνσης από COVID-19

Κίνδυνος επαναμόλυνσης από COVID-19

 

 

Κίνδυνος επαναμόλυνσης από COVID-19

Συνολικά, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος επαναμόλυνσης (π.χ., μέσα στους πρώτους μήνες μετά την αρχική μόλυνση) εμφανίζεται χαμηλός.

Ωστόσο, έχουν τεκμηριωθεί σποραδικές περιπτώσεις πιθανής επαναμόλυνσης. Για παράδειγμα, ένας ασυμπτωματικός άνδρας 33 ετών στο Χονγκ Κονγκ έδειξε θετικό για SARS-CoV-2 σε έλεγχο που σχετίζεται με ταξίδια πέντε μήνες μετά από ήπια επιβεβαιωμένη εργαστηριακά λοίμωξη με COVID-19. Η αλληλουχία των ιογενών γονιδιωμάτων που εξήχθησαν από δείγματα σάλιου που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια κάθε μόλυνσης έδειξαν δύο διαφορετικά στελέχη, υποδηλώνοντας δύο ξεχωριστές μολύνσεις . Παρ 'όλα αυτά, ότι η δεύτερη λοίμωξη ήταν ασυμπτωματική αυξάνει την πιθανότητα η ανοσία από μια αρχική λοίμωξη να ελαττώσει τη σοβαρότητα μιας επαναμόλυνσης ακόμη και αν δεν την αποτρέπει. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις υποτιθέμενης επαναμόλυνσης λιγότερο σοβαρές από την αρχική λοίμωξη και τουλάχιστον μία θανατηφόρα επανεμφάνιση έχει αναφερθεί σε έναν ασθενή που λάμβανε χημειοθεραπεία

Η απλή εξέταση θετικού ιού SARS-CoV-2 μετά την ανάρρωση δεν σημαίνει απαραίτητα επανεμφάνιση. Ένα πιο εξειδικευμένο τεστ (προσδιορισμός αλληλουχίας) που καταδεικνύει διαφορετικό στέλεχος τη στιγμή της υποτιθέμενης επαναμόλυνσης είναι απαραίτητος για τη διάκριση. Αρκετές μελέτες ανέφεραν θετικές δοκιμές RT-PCR σε ασθενείς με επιβεβαιωμένο εργαστηριακό COVID-19 μετά από κλινική βελτίωση και αρνητικά αποτελέσματα σε δύο διαδοχικές εξετάσεις. Ωστόσο, αυτές οι θετικές εξετάσεις εμφανίστηκαν συνήθως λίγο μετά τις αρνητικές εξετάσεις, συνήθως δεν συσχετίζονταν με επιδείνωση των συμπτωμάτων, μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν μολυσματικό ιό και πιθανότατα δεν αντικατοπτρίζουν την επαναμόλυνση. Συγκεκριμένα, σε μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας ασθενών με COVID-19 που είχαν επαναλαμβανόμενο θετικό τεστ RNA αφού είχαν προηγουμένως καθαριστεί από την απομόνωση, ο μολυσματικός ιός δεν μπορούσε να απομονωθεί σε κυτταρική καλλιέργεια σε κανέναν από τους 108 ασθενείς που ελέγθηκαν. Μεταξύ 790 επαφών, δεν υπήρξαν πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε έκθεση κατά την περίοδο της επαναληπτικής θετικής δοκιμής.

 

Πηγή: Uptodate Νοέμβριος 2020

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444


Εκτύπωση   Email