Υπέρταση εγκυμοσύνης

Υπέρταση εγκυμοσύνης

Υπηρεσίες

 

Η ιατρός διενεργεί τη μέτρηση της πίεσης ιατρείου και  την 24ωρη καταγραφή πίεσης με πιστοποιημένα ηλεκτρονικά μηχανήματα που έχουν ένδειξη στην εγκυμοσύνη.

Η εγκυμονούσα πρέπει να κάνει τρεις 24ωρες καταγραφές της πίεσης, μία σε κάθε τρίμηνο κύησης.

Γίνονται οι κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις και αποφασίζεται ανάλογα και με τα δεδομένα από τον εμβρυικό υπέρηχο αν η γυναίκα χρήζει αγωγής.

Yπέρταση εγκυμοσύνης ορίζεται ως η νέα εμφάνιση υπέρτασης (που ορίζεται ως συστολική αρτηριακή πίεση ≥140 mmHg και / ή διαστολική αρτηριακή πίεση ≥ 90 mmHg) μετά την 20η  εβδομάδα της εγκυμοσύνης απουσία πρωτεϊνουρίας, βαριάς υπέρτασης ή δυσλειτουργίας οργάνων. Αυτά τα κριτήρια διακρίνουν την  υπέρταση εγκυμοσύνης από την προεκλαμψία (πρωτεϊνουρία ή σημάδια δυσλειτουργίας οργάνων στόχου πρέπει να υπάρχουν (πίνακας 1)) και χρόνια υπέρταση (η υπέρταση ξεκινά την εγκυμοσύνη ή αναπτύσσεται πριν από την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης). 

Ζητάμε από τους ασθενείς με υπέρταση εγκυμοσύνης  να παρακολουθούν καθημερινά την εμβρυϊκή κίνηση και να  μας καλούν εάν μειώνεται ή απουσιάζει. Θα πρέπει να ελέγχονται με υπερηχογραφική εκτίμηση του δείκτη αμνιακού υγρού είτε ένα βιοφυσικό προφίλ εβδομαδιαίως ξεκινώντας από 32 εβδομάδες κύησης. 

Ζητάμε επίσης εξετάσεις υπερηχογράφων για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου κάθε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444

Εκτύπωση