Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα μέρος του εγκεφάλου υφίσταται βλάβη λόγω είτε απόφραξης αγγείου είτε ρήξης αγγείου στον εγκέφαλο.
Τι προκαλεί το εγκεφαλικό
Το εγκεφαλικό προκαλείται με δύο τρόπους: Είτε ένα αγγείο του εγκεφάλου φράσσεται (διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος και ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό), είτε μπορεί να αιμορραγήσει (ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό). Τα εγκεφαλικά που προκαλούνται από απόφραξη είναι πολύ πιο συχνά από αυτά που προκαλούνται από αιμορραγία. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, ο διαβήτης, το κάπνισμα, οι αρρυθμίες και κυρίως η κολπική μαρμαρυγή. Για το λόγω αυτό, η υιοθέτηση ενός φυσικού/υγιεινού τρόπου ζωής και η λήψη κατάλληλων φαρμάκων για τις παραπάνω καταστάσεις θα μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημεία ενός εγκεφαλικού
Όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετή αιματική ροή διάφορα σημεία και συμπτώματα μπορεί να προκύψουν. Το είδος και η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτώνται από το σημείο του εγκεφάλου που εμπλέκεται.
Μερικά από τα κοινά σημεία του εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:
- Ασυμμετρία του προσώπου με διαφυγή σιέλου από τη μία μεριά του προσώπου
- Αδυναμία σε μία μεριά του σώματος (σε ένα χέρι, σε ένα πόδι ή και στα δύο)
- Μούδιασμα και ασυνήθιστη αίσθηση στο ένα μέρος του σώματος
- Δυσκολία στην ομιλία (η ομιλία γίνεται κολλώδης και δεν μπορεί κάποιος να επαναλάβει απλές φράσεις)
Τι κάνουμε σε περίπτωση που παρατηρήσουμε τα προειδοποιητικά αυτά σημεία;
Ο χρόνος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας αν πιστεύετε ότι πάθατε εγκεφαλικό. Όσο πιο γρήγορα βρεθείτε σε νοσοκομείο τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για ανάρρωση. Για το λόγο αυτό πρέπει να καλέσετε το ασθενοφόρο άμεσα, μην περιμένετε να περάσει μόνο του.
Ο λόγος που ο χρόνος είναι τόσο σημαντικός είναι ότι για κάποια εγκεφαλικά, φάρμακα που μπορεί να λύσουν το θρόμβο (αντιπηκτικά, θρομβολυτικά) δίνονται ως ενδοφλέβια θεραπεία. Η θρομβόλυση γίνεται μόνο μέσα σε λίγες ώρες από το εγκεφαλικό. Μετά από ένα χρονικό διάστημα δεν είναι αποτελεσματική και μπορεί μάλιστα να βλάψει.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να καταγράψετε την ώρα που κάποιος εμφάνισε τα συμπτώματα.
Πηγές:
- JAMA patient page (τροποποιημένο)
- Center for control of diseases cdc.gov/stroke
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό
Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444