Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Το Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου -ΣΕΕ (Irritable Bowel Syndrome, IBS) είναι μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος, κοιλιακή δυσφορία, κοιλιακή διάταση (φούσκωμα) και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική νόσος.
Αίτια:
Αίτια για το σύνδρομο που να μπορούν αν ελεγχθούν με ακρίβεια δεν υπάρχουν μέχρι τώρα. Ωστόσο το άγχος και το stress σχετίζονται στενά με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα με υπερβολικό άγχος παρουσιάζουν εξάρσεις συμπτωμάτων. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή και σε συνδυασμό με καφεΐνη, αλκοόλ και κάπνισμα μπορεί να έχουμε έξαρση των συμπτωμάτων και κοιλιακό πόνο.
Συμπτώματα:
- Πόνος στην κοιλιά (σαν κολικός ή πόνος περιόδου) που εντοπίζεται οπουδήποτε στην κοιλιακή χώρα και συνηθέστερα στην αριστερή πλευρά
- Αίσθημα πληρότητας και έντονου φουσκώματος ακόμα και όταν δεν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο-λιπαρό γεύμα, ναυτία.
- Συχνές αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας.
Αντιμετώπιση:
- Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κοιλιακού πόνου προτείνεται η κατανάλωση μικρών και συχνών (5-6) γευμάτων ημερησίως.
- Αποφύγετε αλκοόλ, αναψυκτικά, καφεΐνη, κάπνισμα.
- Όσον αφορά τις τροφές αποφεύγουμε τα λιπαρά, τις σάλτσες και τα όξινα, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα πράσινα λαχανικά και γενικότερα τις τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες πέπτονται πιο δύσκολα και μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κορεσμού και φούσκωμα.
- Προτιμούμε λευκό και άπαχο κρέας, λευκό ψωμί και δημητριακά, τα οποία είναι φτωχά σε φυτική ίνα, από φρούτα προτιμούμε μπανάνα και μήλο γιατί είναι τα λιγότερο όξινα καθώς και χυμούς και μαρμελάδες φρούτων.
- Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε και την λακτόζη καθώς μπορεί να επιφέρει αίσθημα πρηξίματος και σε κάποια άτομα διάρροιες.
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Όσπρια:
Για τα άτομα που υποφέρουν από διάφορες εντερικές διαταραχές, συνιστάται η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων οσπρίων (όπως οι κόκκινες φακές συγκριτικά με άλλους τύπους οσπρίων). Σε αραιή συχνότητα και σε μικρή ποσότητα μπορούν να καταναλώνονται και άλλοι τύποι οσπρίων.
Προτείνεται το μούλιασμα των οσπρίων για ένα ολόκληρο βράδυ πριν από το μαγείρεμα ή και η κατανάλωσή τους σε αλεσμένη μορφή (χούμους, φάβα κλπ.). Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται κατά πολύ η δράση ενός γαλακτο-ολιγοσακχαρίτη ο οποίος βρίσκεται στο κέλυφος των οσπρίων. Αυτός ο γαλακτο-ολιγοσακχαρίτης μπορεί να διασπαστεί μόνο στο παχύ έντερο από τους εκατομμύρια μικροοργανισμούς και ένζυμα που υπάρχουν εκεί. Κατά την διάσπαση αυτή όμως υπάρχει ως συνέπεια η παραγωγή αερίων, το αίσθημα πρηξίματος και σε κάποια άτομα προκαλείται κοιλιακό άλγος.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό
Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444