Για τη μείωση του ουρικού οξέος συστήνεται η τήρηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες. Τα τρόφιμα χωρίζονται σε τρεις ομάδες, σε αυτά που απαγορεύονται, σε αυτά που επιτρέπεται η κατανάλωση μικρής ποσότητας και σε αυτά που καταναλώνονται ελεύθερα. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα τρόφιμα κάθε ομάδας:
Τρόφιμα που απαγορεύονται
-αυξημένης περιεκτικότητας σε πουρίνες
Πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης
- Συκώτι, σπλήνα, νεφρά, γλυκάδια, μυαλό, μπέικον, τηγανητά και όλα τα σνακ.
- Σούπες κρέατος, ψαριού, κοτόπουλου και σάλτσα από κρέας.
- Αντζούγιες, σαρδέλες, ρέγκα, σκουμπρί, αβγοτάραχο, χτένια, μύδια, μαρίδα, γαρίδες.
- Κυνήγια (πέρδικα, λαγός), χήνα.
- Αμύγδαλα, μαγιά.
Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρή ποσότητα
-μέτριας περιεκτικότητας σε πουρίνες
- Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά (μέχρι 60-90 γραμμάρια καθημερινά).
- Ψάρια (εκτός των απαγορευμένων), οστρακοειδή (μέχρι 60-90 γραμμάρια καθημερινά).
- Ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ζάχαρη, γλυκά, παγωτό, ζελέ, μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα.
- Σπαράγγια, σπανάκι, φασόλια, φακές, αρακάς, κουκιά, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι (μέχρι ½ φλιτζάνι καθημερινά).
- Πατάτες τηγανητές.
- Καφές, κακάο, τσάι, ανθρακούχα αναψυκτικό, σοκολάτα.
Τρόφιμα που καταναλώνονται ελεύθερα
-μειωμένης περιεκτικότητας σε πουρίνες
- Ψωμί, δημητριακά, κράκερ, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά (εκτός αυτών με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες, βλ. παραπάνω).
- Χορτόσουπες, τουρσί, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα, ξύδι, πίκλες, ποπ κορν.
- Γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά, αβγό μέλι.
- Φρούτα, χυμοί φρούτων.
- Ξηροί καρποί (εκτός από τα αμύγδαλα).
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό
Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444