(Το άρθρο περιλαμβάνει Video)
Υπάρχει μια κατηγορία φαρμάκων διαβήτη τύπου 2 που ονομάζονται μιμητικά της ινκρετίνης ή αγωνιστές τύπου γλυκαγόνο πεπτιδίου 1 (GLP-1) που λαμβάνονται με ένεση, αλλά δεν είναι ινσουλίνη. Αυτά τα φάρμακα όχι μόνο βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους.
Ανάλογα με το φάρμακο και τη δόση, η απώλεια βάρους μπορεί να είναι κατά μέσο όρο περίπου 3 έως 5,5 κιλά (1,5 κιλά, ή κιλά, έως 2,5 κιλά) κατά τη χρήση αυτών των φαρμάκων. Εάν προσπαθείτε ενεργά να χάσετε βάρος μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και τη χρήση ενός από αυτά τα φάρμακα, η έρευνα έχει δείξει ότι τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε περίπου 6 έως 9 κιλά (2,8 κιλά έως 4,2 κιλά) επιπλέον απώλειας βάρους.
Τα φάρμακα στην τάξη περιλαμβάνουν:
- Dulaglutide (Trulicity), λαμβάνεται εβδομαδιαίως αργή απελευθέρωση
- Liraglutide (Victoza), λαμβάνεται καθημερινά
- Exenatide (Byetta), λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα
- Λισιξενατίδη, δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα
- Σεμαγλουτίδη, αναμένεται σε μορφή χαπιού από το στόμα
Αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μιμούμενοι τη δράση μιας ορμόνης που ονομάζεται γλυκαγόνο-πεπτίδιο 1 (GLP-1). Μεταξύ άλλων, αυτά τα φάρμακα διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης σε μετά από ένα γεύμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Υπάρχουν πολλοί προτεινόμενοι τρόποι με τους οποίους αυτά τα φάρμακα προκαλούν απώλεια βάρους. Το ένα είναι ότι φαίνεται να βοηθούν στην καταστολή της όρεξης.
Αλλά το πιο εμφανές αποτέλεσμα αυτών των φαρμάκων είναι ότι καθυστερούν τη μεταφορά τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αισθάνεστε "γεμάτοι" γρηγορότερα και περισσότερο, οπότε τρώτε λιγότερο.
Εκτός από τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την απώλεια βάρους, αυτή η κατηγορία φαρμάκων μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Ορισμένα φάρμακα σε αυτήν την κατηγορία φαρμάκων φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα. Τα άτομα που παίρνουν αυτά τα φάρμακα έχουν δει βελτιώσεις στην αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτά τα οφέλη προέρχονται από το φάρμακο ή από την απώλεια βάρους.
Το μειονέκτημα αυτών των φαρμάκων είναι ότι πρέπει να λαμβάνονται με ένεση και επίσης έχουν κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, ορισμένες σοβαρές. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να βελτιωθούν μετά τη λήψη του φαρμάκου για λίγο. Μερικές από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:
- Ναυτία
- Έμετος
- Διάρροια
Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) αποτελούν επίσης κίνδυνο, αλλά συνήθως μόνο εάν παίρνετε άλλο φάρμακο που είναι γνωστό ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.
Αυτή η κατηγορία φαρμάκων δεν συνιστάται εάν έχετε προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς ή πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας. Οι εργαστηριακές μελέτες έχουν συνδέσει αυτά τα φάρμακα με όγκους θυρεοειδούς σε αρουραίους, αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν περισσότερες μακροπρόθεσμες μελέτες, ο κίνδυνος για τον άνθρωπο δεν είναι γνωστός. Δεν συνιστώνται επίσης εάν έχετε παγκρεατίτιδα.
Τα φάρμακα που έχουν ήδη συζητηθεί έχουν σχεδιαστεί για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Υπάρχει επίσης ένα φάρμακο που περιέχει υψηλότερη δόση λιραγλουτίδης (Saxenda) που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη.
Εάν έχετε διαβήτη και αναρωτιέστε εάν ένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσει, μιλήστε με το γιατρό σας.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό
Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444