Πονοκέφαλος και νόσος COVID-19

Πονοκέφαλος και νόσος COVID-19

 

 

Πονοκέφαλος και νόσος COVID-19

Ο πονοκέφαλος είναι ένα αναγνωρισμένο συμπτώμα των ιογενών λοιμώξεων. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ξεκαθαρισμένος και αποδίδεται σε πυρετογόνα που πυροδοτούνται από το μικροοργανισμό, στον ίδιο το μικροοργανισμό και σε ενεργοποίηση ορισμένων μεσολαβητών φλεγμονής (κυταροκινες , κύκλοοξυγενάση, προσταγλανδίνη Ε2, ελεύθερες ρίζες οξυγόνου). Είναι το πιο συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης με COVID-19 με ποσοστό να φτάνει το 35%. Πρόκειται για πονοκέφαλο που είναι σέ όλο το κεφάλι και είναι ανθεκτικός σε παυσίπονα. Ο πονοκέφαλος περιγράφεται οξύς κατά την έναρξή του και διαφορετικός από άλλους πονοκεφάλους.

Οι μηχανισμοί δεν είναι ξεκαθαρισμένοι και μπορεί να είναι:

  • Η υποξία δηλαδή χαμηλός κορεσμός του οξυγόνου, η αφυδάτωση, η συστηματική φλεγμονή, η μεταβολικές διαταραχές.
  • Η προσβολή κάποιου νεύρου πιθανώς του τριδύμου νεύρου και αυτό γιατί η ανοσμία που προκαλείται από τον κορονοϊό οφείλεται σε προσβολή εγκεφαλικού νεύρου και συγκεκριμένα του οσφρητικού νεύρου. Η κεφαλαλγία σε ποσοστό 51% εμφανίζεται μαζί ανοσμία βήχα και πυρετό ενώ σαν μεμονωμένο σύμπτωμα η ανοσμία εμφανίζεται σε 17% των ατόμων.
  • Ένας άλλος μηχανισμός είναι αυτός της απελευθέρωσης των κυτταροκινών. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια άτομα μετά την λοίμωξη από COVID-19 εμφανίζεται μία η υπέρζηλη παραγωγή των κυτταροκινών που μπορεί να είναι την νευροτοξικές (καταιγίδα κυτταροκινών).
  • Άλλος δείκτης είναι η άνοδος των D-dimers που μπορεί να ανέβουν και σχετίζονται με θρόμβωση και ίσως εγκεφαλικό.
  • Παρόλο που η κεφαλαλγία είναι συχνή σε ιογενής λοιμώξεις ασθενείς με COVID- 19 μπορεί να εμφανίσουν κεφαλαλγία αργότερα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και το φαινόμενο αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει λόγω της «καταιγίδας των κυτταροκινών».

Άτομα που πάσχουν από πονοκεφάλους μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο λόγω της καραντίνας ή αλλων ψυχοκοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία.

Η θεραπεία του πονοκεφάλου περιλαμβάνει τη χρήση αναλγητικών κυρίως παρακεταμόλης αλλά και τα μη στεροειδών αντιφλεγμονώδών, τα οποία αρχικά είχαν αντένδειξη στην λοίμωξη από κορονοϊό μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν είναι ανάγκη. Ο πονοκέφαλος από κορονοϊό μπορεί να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες ανάλογα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων ή και να εμφανιστεί μετά από την αποθεραπεία.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444


Εκτύπωση   Email