Το COVID-19 σημαίνει "νόσος κορονοϊού 2019." Προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται SARS-CoV-2. Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Τα άτομα με COVID-19 μπορεί να έχουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Προβλήματα με την αναπνοή συμβαίνουν όταν η λοίμωξη επηρεάζει τους πνεύμονες και προκαλεί πνευμονία (εικόνα 1). Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν COVID-19 δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά. Αλλά μερικοί το κάνουν. Σε πολλούς τομείς, οι ηγέτες λένε στους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και μακριά από άλλους ανθρώπους. Αυτό γίνεται για να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού.
Εικόνα 1
- Πώς διαδίδεται το COVID-19;
Ο ιός που προκαλεί το COVID-19 εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ένας άρρωστος βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει κοντά σε άλλους ανθρώπους. Πιστεύεται επίσης ότι είναι δυνατόν να αρρωστήσετε εάν αγγίξετε μια επιφάνεια που έχει τον ιό και μετά αγγίξετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας. Αυτό είναι παρόμοιο με το πώς εξαπλώνεται η γρίπη, αλλά ο ιός που προκαλεί το COVID-19 εξαπλώνεται πιο εύκολα.
- Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID-19;
Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν 4 ή 5 ημέρες αφού ένα άτομο μολυνθεί με τον ιό. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να χρειαστούν έως και 2 εβδομάδες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πυρετός
- Ξηρός βήχας
- Αίσθημα κόπωσης
- Πόνοι στους μυς
- Πρόβλημα αναπνοής
Αν και λιγότερο συχνά, ορισμένοι άνθρωποι έχουν άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, πονόλαιμο, ρινική καταρροή ή προβλήματα με την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης τους. Μερικοί έχουν πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία ή διάρροια.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα θα βελτιωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μερικοί άνθρωποι ακόμη και δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Αλλά σε άλλους, το COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως η πνευμονία, χαμηλό οξυγόνο, καρδιακά προβλήματα ή ακόμη και θάνατο. Αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, πνευμονική νόσο ή καρκίνο.
Ενώ τα παιδιά μπορούν να κολλήσουν COVID-19, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν σοβαρά συμπτώματα.
- Τι πρέπει να κάνω εάν έχω συμπτώματα;
Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε το γιατρό. Θα ρωτήσουν για τα συμπτώματά σας. Θα μπορούσαν επίσης να ρωτήσουν για τυχόν πρόσφατα ταξίδια και αν ήσασταν κοντά σε κάποιον που μπορεί να είναι άρρωστος.
Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι σοβαρά, είναι καλύτερο να καλέσετε πρώτα. Μπορούν να σας πουν τι να κάνετε και αν πρέπει να πάτε στο ιατρείο ή το νοσοκομείο. Πολλά άτομα με μόνο ήπια συμπτώματα πρέπει να μένουν στο σπίτι και να αποφεύγουν άλλα άτομα μέχρι να γίνουν καλύτερα. Εάν πρέπει να πάτε στην κλινική ή στο νοσοκομείο, καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με μάσκα. Αυτό βοηθά στην προστασία άλλων ανθρώπων. Το προσωπικό μπορεί επίσης να σας περιμένει κάπου μακριά από άλλους ανθρώπους.
Εάν είστε σοβαρά άρρωστοι και πρέπει να πάτε αμέσως στην κλινική ή στο νοσοκομείο, θα πρέπει να καλέσετε πρώτα. Με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό μπορεί να σας φροντίσει, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για την προστασία άλλων.
- Θα χρειαστώ εξετάσεις;
Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε COVID-19, μπορεί να σας στείλουν σε εργαστήριο για εξέταση. Η εξέταση γίνεται με ένα στυλεό (μοιάζει με μπατονέτα) από τη μύτη σας και ενδεχομένως από το στόμα σας. Αν βήχετε βλέννα, μπορεί επίσης να ελέγξουν ένα δείγμα βλέννας. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να καταλάβει εάν έχετε COVID-19 ή άλλη ασθένεια.
Σε ορισμένες περιοχές, ενδέχεται να μην είναι δυνατός ο έλεγχος όλων όσων ενδέχεται να είχαν εκτεθεί στον ιό. Εάν ο γιατρός σας δεν μπορεί να σας εξετάσει, μπορεί να σας πει να μείνετε στο σπίτι, να αποφύγετε άλλους ανθρώπους και να καλέσετε εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία (CT) για να ελέγξει τους πνεύμονές σας
- Πώς αντιμετωπίζεται το COVID-19;
Δεν υπάρχει γνωστή ειδική θεραπεία για το COVID-19. Πολλοί άνθρωποι θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι ενώ γίνονται καλά, αλλά άτομα με σοβαρά συμπτώματα ή άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο:
- Ήπια ασθένεια - Ήπια ασθένεια σημαίνει ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα, αλλά δεν έχετε προβλήματα στην αναπνοή. Τα περισσότερα άτομα με COVID-19 έχουν ήπια ασθένεια και μπορούν να ξεκουραστούν στο σπίτι μέχρι να γίνουν καλύτερα. Αυτό συνήθως διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, αλλά δεν είναι το ίδιο για όλους.
Εάν αναρρώνετε από το COVID-19, είναι σημαντικό να μείνετε σπίτι και να "απομονωθείτε" έως ότου ο γιατρός σας σας πει ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες. Αυτο-απομόνωση σημαίνει ότι μένετε μακριά από άλλους ανθρώπους, ακόμη και με τους ανθρώπους με τους οποίους ζείτε. Το πότε μπορείτε να σταματήσετε την αυτο-απομόνωση θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό ήταν από τότε που είχατε συμπτώματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν είχατε αρνητικό τεστ (δείχνοντας ότι ο ιός δεν είναι πλέον στο σώμα σας).
- Σοβαρή ασθένεια - Εάν έχετε πιο σοβαρή ασθένεια με δυσκολία στην αναπνοή, ίσως χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο, πιθανώς στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ονομάζεται επίσης "ΜΕΘ"). Ενώ βρίσκεστε εκεί, πιθανότατα θα βρίσκεστε σε ένα ειδικό δωμάτιο απομόνωσης. Μόνο ιατρικό προσωπικό θα επιτρέπεται στο δωμάτιο και θα πρέπει να φορούν ειδικά φορέματα, γάντια, μάσκες και προστασία των ματιών.
Οι γιατροί και οι νοσοκόμες μπορούν να παρακολουθούν και να υποστηρίζουν την αναπνοή σας και άλλες λειτουργίες του σώματος και να σας κάνουν όσο το δυνατόν πιο άνετα. Ίσως χρειαστείτε επιπλέον οξυγόνο για να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε εύκολα. Εάν δυσκολεύεστε πολύ να αναπνέετε, ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε αναπνευστήρα. Αυτό είναι ένα μηχάνημα για να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε.
Οι γιατροί μελετούν αρκετές διαφορετικές θεραπείες για να μάθουν αν μπορεί να λειτουργήσουν για τη θεραπεία του COVID-19. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να προτείνουν αυτές τις θεραπείες ή να συμμετέχουν σε κλινική δοκιμή. Μια κλινική δοκιμή είναι μια επιστημονική μελέτη που ελέγχει νέα φάρμακα για να δει πόσο καλά λειτουργούν.
- Μπορεί να αποφευχθεί το COVID-19;
Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την πρόληψη του COVID-19. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να το αποκτήσετε. Αυτά τα βήματα είναι μια καλή ιδέα για όλους, ειδικά εάν βρίσκεστε σε μια περιοχή όπου η μόλυνση εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικά για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας. Για να επιβραδύνει την εξάπλωση της λοίμωξης:
- Εξασκηθείτε στην «κοινωνική απόσταση». Αυτό σημαίνει να κρατάμε τους ανθρώπους, ακόμη και αυτούς που είναι υγιείς, μακριά ο ένας από τον άλλο. Μερικές φορές ονομάζεται επίσης «φυσική απόσταση». Ο στόχος είναι να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού που προκαλεί το COVID-19.
Η αποφυγή μεγάλων ομάδων και εκδηλώσεων αποτελεί σημαντικό μέρος της κοινωνικής απόστασης. Αλλά ακόμη και μικρές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες, οπότε είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι όσο περισσότερο μπορείτε. Όταν πρέπει να φύγετε από το σπίτι σας (για παράδειγμα, για να πάρετε φαγητό ή φάρμακο), δοκιμάστε το καλύτερό σας για να μείνετε τουλάχιστον 6 πόδια (περίπου 2 μέτρα) μακριά από άλλους ανθρώπους. Ορισμένες ομάδες εμπειρογνωμόνων προτείνουν επίσης να καλύψετε το πρόσωπό σας όταν πρέπει να βγείτε έξω.
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά το κοινό. Φροντίστε να τρίβετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καθαρίζοντας τους καρπούς, τα νύχια σας και ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Στη συνέχεια ξεπλύνετε τα χέρια σας και στεγνώστε τα με μια χαρτοπετσέτα που μπορείτε να πετάξετε.
Εάν δεν βρίσκεστε κοντά σε νεροχύτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τζελ απολύμανσης χεριών για να καθαρίσετε τα χέρια σας. Τα τζελ με τουλάχιστον 60 τοις εκατό αλκοόλ λειτουργούν καλύτερα. Αλλά είναι καλύτερο να πλένετε με σαπούνι και νερό εάν μπορείτε.
- Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας, ειδικά το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας.
- Αποφύγετε να ταξιδεύετε αν μπορείτε. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να μην ταξιδεύετε προς ή από ορισμένες περιοχές όπου το COVID-19 εξαπλώνεται γρήγορα. Αλλά οποιαδήποτε μορφή ταξιδιού, ειδικά εάν περνάτε χρόνο σε πολυσύχναστα μέρη όπως αεροδρόμια, αυξάνει τον κίνδυνο. Εάν ταξιδεύουν πολλά άτομα, καθιστά επίσης πιο πιθανό ότι ο ιός θα εξαπλωθεί σε περισσότερα μέρη του κόσμου.
- Τι γίνεται με τις μάσκες προσώπου;
Όταν το COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ομάδες εμπειρογνωμόνων δεν συνέστησαν στους περισσότερους να φορούν μάσκα προσώπου για προστασία. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν οι υγιείς άνθρωποι αγοράσουν πολλές ιατρικές μάσκες, δεν θα υπάρχει αρκετό για τους γιατρούς και τις νοσοκόμες που τις χρειάζονται.
Το πλύσιμο των χεριών σας συχνά και η άσκηση κοινωνικής απόστασης εξακολουθούν να είναι οι καλύτεροι τρόποι για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους. Και οι ειδικοί εξακολουθούν να μην προτείνουν στα άτομα που δεν είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να φορούν ιατρική μάσκα. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) προτείνουν τώρα να καλύπτετε το πρόσωπό σας όταν πρέπει να φύγετε από το σπίτι σας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι εάν είστε άρρωστοι, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσετε τη λοίμωξη σε άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν οδηγίες στο διαδίκτυο για το πώς να φτιάξετε τη δική σας μάσκα χρησιμοποιώντας ύφασμα και λαστιχένιες ταινίες.
Ακόμα κι αν καλύψετε το πρόσωπό σας, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να μείνετε στο σπίτι, εκτός εάν χρειάζεται να κάνετε τα απαραίτητα ταξίδια, όπως για φαγητό ή φάρμακο. Και φροντίστε να μείνετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από άλλους ανθρώπους όταν φεύγετε από το σπίτι σας.
Όταν βγάζετε το κάλυμμα του προσώπου σας, βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας. Και πλύνετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε το κάλυμμα του προσώπου. Μπορείτε να πλύνετε το κάλυμμα προσώπου με τα υπόλοιπα ρούχα σας.
- Ποια πράγματα ΔΕΝ συνιστώνται για την αποτροπή του COVID-19;
Υπάρχουν πολλές απόψεις για το COVID-19, συμπεριλαμβανομένων φήμων για το πώς να το αποφύγετε. Αλλά δεν είναι όλες αυτές οι πληροφορίες ακριβείς. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ακούσει ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο χρησιμοποιώντας στεγνωτήρα χεριών, ξεπλύνοντας τη μύτη σας με θαλασσινό νερό ή παίρνοντας αντιβιοτικά. Αυτά τα πράγματα δεν λειτουργούν.
Τι πρέπει να κάνω εάν κάποιος στο σπίτι μου έχει COVID-19;
Εάν κάποιος στο σπίτι σας έχει COVID-19, υπάρχουν επιπλέον πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους:
- Κρατήστε τον άρρωστο μακριά από άλλους - Ο άρρωστος πρέπει να μείνει σε ξεχωριστό δωμάτιο. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν ξεχωριστό μπάνιο, εάν είναι δυνατόν. Πρέπει επίσης να τρώνε στο δωμάτιό τους.
- Αφήστε τους να καλύψουν το πρόσωπό τους - Ο άρρωστος πρέπει να καλύψει τη μύτη και το στόμα του με μια μάσκα υφάσματος όταν βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με άλλα άτομα. Εάν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα κάλυμμα προσώπου, μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας καλύπτοντας το πρόσωπό σας όταν βρίσκεστε στο δωμάτιο μαζί τους.
- Πλύνετε τα χέρια - Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό (βλ. Παραπάνω).
- Συχνά καθαρισμός - Ακολουθούν ορισμένα συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν:
- Φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν καθαρίζετε. Είναι επίσης καλή ιδέα να φοράτε γάντια όταν πρέπει να αγγίζετε τα ρούχα, τα πιάτα, τα σκεύη ή τα σκουπίδια του άρρωστου.
- Όταν κάνετε το πλυντήριο του άρρωστου, αποφύγετε να αφήνετε βρώμικα ρούχα ή κλινοσκεπάσματα να αγγίζουν το σώμα σας. Πλύνετε τα χέρια σας και καθαρίστε το εξωτερικό του πλυντηρίου αφού βάλετε το πλυντήριο.
- Καθαρίζετε τακτικά πράγματα που αγγίζονται συχνά. Αυτό περιλαμβάνει μετρητές, κομοδίνα, πόμολα, υπολογιστές, τηλέφωνα και επιφάνειες μπάνιου.
- Καθαρίστε τα πράγματα στο σπίτι σας με σαπούνι και νερό, αλλά και χρησιμοποιήστε απολυμαντικά σε κατάλληλες επιφάνειες. Ορισμένα προϊόντα καθαρισμού λειτουργούν καλά για να σκοτώσουν βακτήρια, αλλά όχι ιούς, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες.
- Τι πρέπει να κάνω εάν υπάρχει ένα ξέσπασμα COVID-19 στην περιοχή μου;
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα και να μένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο (αλλά ειδικά εάν είστε άρρωστοι). Επιπλέον, για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της νόσου, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τυχόν επίσημες οδηγίες στην περιοχή σας σχετικά με τον περιορισμό της επαφής με άλλα άτομα. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 όπου ζείτε, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον. Όταν πολλές περιπτώσεις COVID-19 εξαπλωθούν σε μια περιοχή, τα σχολεία ή οι επιχειρήσεις στην περιοχή θα κλείσουν προσωρινά και πολλές εκδηλώσεις θα ακυρωθούν. Οι ηγέτες θα λένε επίσης στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους και να συνεχίσουν την «κοινωνική απόσταση» για κάποιο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε σε θέση να εργαστείτε από το σπίτι. Μπορείτε επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν τρόπο να επικοινωνήσετε με συγγενείς, γείτονες και άλλους στην περιοχή σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να λαμβάνετε και να μοιράζεστε πληροφορίες εύκολα. Οι κανόνες και οι οδηγίες ενδέχεται να διαφέρουν σε διαφορετικούς τομείς. Εάν οι αξιωματούχοι λένε στους ανθρώπους της περιοχής σας να μείνουν στο σπίτι, είναι σημαντικό να το λάβετε σοβαρά υπόψη και να ακολουθήσετε τις οδηγίες όσο καλύτερα μπορείτε. Ακόμα κι αν δεν αρρωστήσετε πολύ από το COVID-19, θα μπορούσατε να το μεταδώσετε σε άλλους που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν πολύ. Το να κρατάτε τους ανθρώπους μακριά ο ένας από τον άλλο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Τι γίνεται αν νιώθω καλά αλλά νομίζω ότι ήμουν εκτεθειμένος; Εάν πιστεύετε ότι ήσασταν σε στενή επαφή με κάποιον με COVID-19, αλλά δεν έχετε συμπτώματα, θα πρέπει να "αυτο-καραντίνα" στο σπίτι για τουλάχιστον 14 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι μένετε στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και μένετε τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από άλλα άτομα στο σπίτι σας. Η αυτο-καραντίνα είναι ελαφρώς διαφορετική από την αυτο-απομόνωση, δηλαδή όταν ένα άτομο που είναι άρρωστο μένει σε ένα εντελώς ξεχωριστό δωμάτιο από τους άλλους. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθείτε τον εαυτό σας για τυχόν συμπτώματα. Εάν εμφανίσετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε αμέσως το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας.
- Τι γίνεται αν είμαι έγκυος;
Εάν είστε έγκυος και έχετε απορίες σχετικά με το COVID-19, μιλήστε με το γιατρό, τη νοσοκόμα ή τη μαία σας.
- Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω το άγχος και το άγχος;
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος ή ανησυχία για το COVID-19. Μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας, προσπαθώντας να:
- Κάντε διαλείμματα από τις ειδήσεις
- Κάντε τακτική άσκηση και τρώτε υγιεινά τρόφιμα
- Προσπαθήστε να βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσουν και μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας
- Μείνετε σε επαφή με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας
Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν σοβαρά από το COVID-19. Βοηθάει στην προετοιμασία και είναι σημαντικό να κάνετε ό, τι μπορείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο και να επιβραδύνετε την εξάπλωση του ιού. Αλλά προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε.
Πηγες:
United States Centers for Disease Control and Prevention (CDC): www.cdc.gov/COVID19
World Health Organization (WHO): www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
Uptodate: Coronavirus disease 2019 (COVID-19) overview (The Basics)
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό
Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444