Επίσημα τοποθετήθηκε το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως προς τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 αλλά και του σημαντικού της ρόλου στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Συγκεκριμένα η καθηγήτρια δημόσιας υγείας Joann Manson είπε τα παρακάτω:
«Όλοι γνωρίζουμε τη βιταμίνη D και τη δράση της στην υγεία των οστών. Υπάρχουν όμως πλέον σημαντικές αναδυόμενες ενδείξεις ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης COVID-19 και με τη σοβαρότητα της νόσου.
- Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την έμφυτη ανοσία και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού έναντι των ιογενών νοσημάτων.
- Το σημαντικό με τη βιταμίνη D είναι ότι έχει αυτό που λέμε ανοσοτροποποιητική δράση και μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την λοίμωξη του COVID-19 και της καταιγίδας κυτταροκινών που φαίνεται ότι προκαλεί ο ιός σε κάποιους ασθενείς που νοσούν βαρέως.
- Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις την έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Όσον αφορά τον COVID-19 σε μία μελέτη από την νοτία Ασία το ποσοστό των ατόμων με ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν 8πλάσιος εκείνων με σοβαρή νόσο σε σύγκριση με εκείνους με ήπια ασθένεια.
- Η πλέον επικίνδυνη είναι η μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D κάτω από 10 ng/mL.
Συστήνεται λοιπόν η φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική αποστασιοποίηση. αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της σύνθεσης της βιταμίνης D στο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο.»
Συστάσεις ιατρού Μ. Ποικιλίδου
- Μισή ώρα την ημέρα περπάτημα με ακάλυπτα τα χέρια και το πρόσωπο προκαλούν σημαντική αύξηση στην σύνθεση της βιταμίνης D.
- Η διατροφή είναι επίσης σημαντική οι πηγές τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε D είναι τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αυγού και κάποια είδη μανιταριών τα οποία καλλιεργούνται σε φωτεινό περιβάλλον.
- Για ασθενείς που δεν μπορούν να βρεθούν σε εξωτερικό χώρο ή έχουν χαμηλά επίπεδα θα πρέπει να ληφθεί ένα συμπλήρωμα διατροφής το οποίο την περίοδο αυτή θα πρέπει να είναι 1.000 έως 2.000 μονάδες ημερησίως.
Ρωτήστε το γιατρό σας για τη λήψη βιταμίνης D η οποία θα πρέπει να συνδυάζεται πολλές φορές με την λήψη της βιταμίνης Κ2. Η υπερδοσολογία της βιταμίνης D είναι και αυτή επικίνδυνη οπότε η αναπλήρωση της βιταμίνης D δεν θα πρέπει να γίνεται χωρίς ιατρική καθοδήγηση.
Πηγή:
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό
Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Ακαδημαϊκή Υπότροφος νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444