Τροφές που περιέχουν το περισσότερο αλάτι

τροφές που περιέχουν το περισσότερο αλάτι.Σύμφωνα με το κέντρο για τον έλεγχο των νοσημάτων (center for control of diseases, CDC) οι 10 τροφές που περιέχουν το περισσότερο αλάτι είναι οι εξής:

  • Ψωμί και είδη αρτοποιίας (7,4%)
  • Αλλαντικά (5,1%)
  • Pizza (4,9%)
  • Φρέσκα και επεξεργασμένα πουλερικά (4,5%)
  • Συντηρημένες σούπες (4,3%)
  • Burgers + Sandwiches (4,0%)
  • Τυριά (3,8%)
  • Ζυμαρικά με σάλτσες (3,3%)
  • Μαγειρεμένο κρέας (3,2%)
  • Snacks (chips, pretzels) (3,1%)

Ο ενήλικας, ιδιαίτερα όταν πάσχει από υπέρταση πρέπει να καταναλώνει έως 2300 mg αλατιού τη μέρα που αντιστοιχούν περίπου σε 6γραμμάρια αλατιού.

Γενικά συνίσταται:

Αποφυγή προϊόντων με νάτριο >300mg/μερίδα

Για να είμαστε σίγουροι διαβάζουμε τα διατροφικά στοιχεία των προϊόντων. (Sodium=Νάτριο)

tick symbolNutrition facts2Nutrition facts1X symbol


τροφές που περιέχουν το περισσότερο αλάτι.Σύμφωνα με το κέντρο για τον έλεγχο των νοσημάτων (center for control of diseases, CDC) οι 10 τροφές που περιέχουν το περισσότερο αλάτι είναι οι εξής:

  • Ψωμί και είδη αρτοποιίας (7,4%)
  • Αλλαντικά (5,1%)
  • Pizza (4,9%)
  • Φρέσκα και επεξεργασμένα πουλερικά (4,5%)
  • Συντηρημένες σούπες (4,3%)
  • Burgers + Sandwiches (4,0%)
  • Τυριά (3,8%)
  • Ζυμαρικά με σάλτσες (3,3%)
  • Μαγειρεμένο κρέας (3,2%)
  • Snacks (chips, pretzels) (3,1%)

Ο ενήλικας, ιδιαίτερα όταν πάσχει από υπέρταση πρέπει να καταναλώνει έως 2300 mg αλατιού τη μέρα που αντιστοιχούν περίπου σε 6γραμμάρια αλατιού.

Γενικά συνίσταται:

Αποφυγή προϊόντων με νάτριο >300mg/μερίδα

Για να είμαστε σίγουροι διαβάζουμε τα διατροφικά στοιχεία των προϊόντων. (Sodium=Νάτριο)

 

10 τροφές που περιέχουν το περισσότερο αλάτι.Σύμφωνα με το κέντρο για τον έλεγχο των νοσημάτων (center for control of diseases, CDC) οι 10 τροφές που περιέχουν το περισσότερο αλάτι είναι οι εξής:

  • Ψωμί και είδη αρτοποιίας (7,4%)
  • Αλλαντικά (5,1%)
  • Pizza (4,9%)
  • Φρέσκα και επεξεργασμένα πουλερικά (4,5%)
  • Συντηρημένες σούπες (4,3%)
  • Burgers + Sandwiches (4,0%)
  • Τυριά (3,8%)
  • Ζυμαρικά με σάλτσες (3,3%)
  • Μαγειρεμένο κρέας (3,2%)
  • Snacks (chips, pretzels) (3,1%)

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Επιστημονική συνεργάτιδα νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444

 

Πηγές: 1. CDC Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR)

07 February 2012

2.USDA and HHS. Dietary Guidelines for Americans, 2010.