Στένωση καρωτίδων. Η στένωση των καρωτίδων που ονομάζεται και καρωτιδική νόσος οφείλεται στην στένωση μεγάλων αγγείων του τραχήλου που πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό. Τι είναι η καρωτιδική στένωση; Οι καρωτίδες είναι δύο κύρια αγγεία το καθένα βρίσκεται στη μία πλευρά του τραχήλου και μεταφέρουν το αίμα στον εγκέφαλο. Όπως και οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, οι καρωτίδες μπορούν να νοσήσουν και αυτό συμβαίνει όταν δημιουργείται πλάκα στο εσωτερικό τους. Η πλάκα αυτή προκαλεί στένωση. Με την πάροδο του χρόνου η στένωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο τα οποία οδηγούν σε εγκεφαλικό. Οι καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο της καρωτιδική στένωσης είναι ο διαβήτης υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

στενωση καρωτίδας

Στένωση καρωτίδων Ποιοι πρέπει να ελέγχονται για καρωτιδική στένωση

Ο έλεγχος για στένωση καρωτίδας συνίσταται σε άτομα που έχουν ιστορικού εγκεφαλικού και μερικές φορές σε άτομα που έχουν επεισόδια που μοιάζουν με εγκεφαλικό. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν αλλαγές στην όραση στο ένα μάτι, αδυναμία ή μούδιασμα σε μία μεριά του προσώπου ή του σώματος και δυσκολία στην ομιλία. Ο στόχος του ελέγχου για καρωτιδική στένωση στα άτομα αυτά είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου εγκεφαλικού. Αυτό μπορεί να γίνει με φάρμακα τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση καθώς και τα αντιπηκτικά και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Σε ορισμένα άτομα με μεγάλη στένωση καρωτίδων μπορεί να γίνουν επεμβάσεις που έχουν σαν σκοπό να απομακρύνουν τον θρόμβο την πλάκα από την καρωτίδα είτε με ανοιχτή επέμβαση είτε με την τοποθέτηση ενδοαγγειακού stent.

Στένωση καρωτίδων Πώς γίνεται ο έλεγχος της καρωτιδικής νόσου

Υπάρχουν τρία είδη απεικονιστικών εξετάσουν που μπορούν να γίνουν για τη διάγνωση της καρωτιδικής στένωσης το triplex καρωτίδων, η μαγνητική αγγειογραφία και η αξονική αγγειογραφία. Στους περισσότερους ανθρώπους η στένωση καρωτίδων δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Στο γενικό πληθυσμό δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι ο έλεγχος χωρίς συμπτώματα είναι χρήσιμος. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως είναι χρήσιμο να ελέγχουμε για στένωση καρωτίδων ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ένα παράδειγμα είναι τα άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή τα άτομα που έχουν πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Επιστημονική συνεργάτιδα νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444

 

Βιβλιογραφία

JAMA January 13, 2015 Volume 313, Number 2