Ποιοι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά πριν από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις Τα αντιβιοτικά λαμβάνονται προληπτικά πριν από οδοντιατρικές επεμβάσεις για την πρόληψη της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας.

Η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα είναι μία μόλυνση στις κοιλότητες της καρδιάς ή στις καρδιακές βαλβίδες. Μπορεί να πυροδοτηθεί από έναν θρόμβο που δημιουργείται στο έσω τοίχωμα της καρδιάς ή σε μία βαλβίδα ως αποτέλεσμα φλεγμονής στην επιφάνειά της.

Ποιοι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά

Όταν δημιουργείται αυτός ο θρόμβος, τα βακτήρια που βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματος (βακτηριαιμία), κολλούν στο θρόμβο και πολλαπλασιάζονται και τελικά εμποδίζουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Endocarditis1               Endocarditis2

Ποιοι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά

Η βακτηριαιμία μπορεί να συμβεί από απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή απλές ιατρικές ή οδοντιατρικές διαδικασίες. Οι επιφάνειες του στόματος, του ουροποιητικού συστήματος, του γαστρεντερικού συστήματος, έχουν διάφορα είδη βακτηρίων που αναπτύσσονται σε αυτές. Οποιαδήποτε διαδικασία προκαλεί μικρορήξεις στις επιφάνειες αυτές μπορεί προκαλέσει εισροή των μικροβίων αυτών στην κυκλοφορία του αίματος που συνήθως όμως σκοτώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου.

Στα φυσιολογικά άτομα αυτή η παροδική βακτηριαιμία δεν έχει καμία επίπτωση.

Αν όμως υπάρχουν θρόμβοι ή τραυματισμοί στο έσω τοίχωμα της καρδιάς (ενδοκάρδιο), ή στις βαλβίδες ή το άτομο έχει προσθετικές βαλβίδες, η ανοσολογική αντίδραση μπορεί να μην πυροδοτηθεί, και να δημιουργηθεί λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα.

Ποιοι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά – ΠΡΟΛΗΨΗ

Αντιβιοτικά εφ’όρου ζωής δεν χρειάζονται για την πρόληψη της λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας. Προληπτικά δίνονται αντιβιοτικά σε άτομα που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές αν αναπτύξουν λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα. Στα άτομα αυτά, δίνονται αντιβιοτικά προφυλακτικά πριν από οδοντιατρικές διαδικασίες που μπορεί να προκαλέσουν είσοδο μικροβίων στην κυκλοφορία. Δεν ενδείκνυται η χορήγηση αντιβιοτικών πριν από ουρολογικές ή γαστρεντερολογικές διαδικασίες.

Τα άτομα που πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά Αντιβιοτικά πριν από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις είναι:

  • Άτομα με προσθετικές βαλβίδες
  • Άτομα με ιστορικό λοιμώδους ενδοκαρδίτιδας
  • Άτομα που έχουν υποστεί μεταμόσχευση καρδιάς
  • Συγγενείς (εκ γενετής) καρδιοπάθειες που έχουν προσθετικά υλικά ή συσκευές που προστέθηκαν στην καρδιά τους τελευταίους 6 μήνες
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες οι οποίες δεν θεραπεύτηκαν πλήρως ή έχουν εναπομείναντα προβλήματα κοντά σε προσθετικές βαλβίδες ή συσκευές.

Ποιοι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Για άτομα που χρειάζονται προληπτικά αντιβιοτική αγωγή, αυτή θα πρέπει να δίνεται πριν από την οδοντιατρική διαδικασία. Αν αυτή η δόση παραληφθεί τα άτομα μπορούν να τη λάβουν έως και 2 ώρες μετά την επέμβαση.

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αντιβίωση είναι η από του στόματος αμοξικιλίνη (Amoxil). Τα άτομα που είναι αλλεργικά στην πενικιλλίνη πρέπει να λάβουν κεφαλοσπορίνες, μακρολίδες ή κλινδαμυκίνη.

Υπάρχουν και ενέσιμες μορφές από τα περισσότερα αντιβιοτικά για άτομα που δεν μπορούν να λάβουν αντιβίωση από του στόματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Επιστημονική συνεργάτιδα νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444

 

Πηγές: