Λοιμώδης μονοπυρήνωση.Πρόκειται για μία νόσο που εμφανίζεται στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες

Λοιμώδης μονοπυρήνωση -Αίτια:

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται από τον ιό Epstein Barr ο οποίος ανήκει στην ομάδα των ερπητοϊών. Οι περισσότεροι ενήλικες >40 ετών είχαν λοίμωξη από τον ιό σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά. Συνήθως μεταδίδεται με το σάλιο και γι’ αυτό ονομάζεται η νόσος του φιλιου. Μπορεί κάποιος να κολλήσει χρησιμοποιώντας το ποτήρι, τα μαχαιροπήρουνα, το καλαμάκι ενός ατόμου που πάσχει. Ο ιός μεταδίδεται με τη βλέννη, το αίμα, το σπέρμα και τις κολπικές εκκρίσεις.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση – Συμπτώματα:

Για ορισμένα παιδιά, η λοίμωξη με Epstein Barr δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Άλλοι μπορεί να περάσουν μία σύντομη ασθένεια πολύ πιο ήπια από την κλασσική λοιμώδη μονοπυρήνωση. Σε αυτούς που προσβάλλονται από τον ιό, η κόπωση είναι πιο έντονη από άλλες ιογενείς ή μικροβιακές ασθένειες.

Τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης είναι κοινά και σε άλλες ασθένειες. Μπορεί να θεωρήσετε ότι έχετε κρυολόγημα γρίπη η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα. Η κόπωση είναι συνήθως σοβαρή με τη Μονοπυρήνωση σε σχέση με άλλες ασθένειες ιογενής η βακτηριακές. Άλλες λοιμώδεις ασθένειες όπως ο κυτταρομεγαλοϊός υπό ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της λοιμογόνους μονοπυρήνωσης.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης είναι:

  • Η κόπωση
  • Ο πυρετός
  • Ο πονόλαιμος
  • Οι πρησμένοι λεμφαδένες και ιδιαίτερα στο λαιμό
  • Απώλεια όρεξης

Το εξάνθημα είναι ένα άλλο συχνό σύμπτωμα. Είναι πιο συχνό να εμφανιστεί κάποιος το εξάνθημα αν παίρνει από αμπικιλλίνη ή  αμοξυκιλλίνη (Augmentin ή Αmoxil).Tα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες αλλά η κόπωση να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες ακόμη και μήνες.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση – Διάγνωση και Θεραπεία

Ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί την μονοπυρήνωση βασισμένος σε συγκεκριμένα συμπτώματα. Μία εξέταση αίματος (για τα αντισώματα που προκαλεί ο ιός) μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν την ίδια την ασθένεια. Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν γιατί τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για βακτηριακές λοιμώξεις και όχι για ιογενείς. Μπορείτε όμως να θεραπεύσετε/ανακουφίσετε τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης. Φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη (Depon, Panadol κτλ) ή η ιμπουπροφένη (Algofren) μπορούν να  μειώσουν τον πόνο και τον πυρετό.

Παστίλιες για το λαιμό και γαργάρες με χλιαρόο αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν στο πονόλαιμο. Η ξεκούραση και η λήψη άφθονων υγρών είναι σημαντικά.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση – Τι άλλο χρειάζεται να ξέρετε.

Το άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ήλιο σε άλλα άτομα πριν καν έχει τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης, καθώς και για αρκετούς μήνες μετά την ύφεση των συμπτωμάτων. Ο θάνατος λόγω της μονοπυρήνωσης είναι πολύ σπάνιος. Αν διαγνωστεί ότι έχετε μονοπυρήνωση θα πρέπει να αποφύγετε τις αθλητικές δραστηριότητες και την έντονη άθληση όπως την άρση βαρών για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες διότι η σπλήνα σας διογκώνεται και μπορεί να υποστεί ρήξη. Αν εμφανιστεί έντονος κοιλιακός πόνος η δυσκολία στην αναπνοή θα πρέπει να επισκεφθείτε νοσοκομείο άμεσα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Επιστημονική συνεργάτιδα νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444

 

Βιβλιογραφία

Jama patient page, March 17, 2015, Volume 313, Number 11