Δείτε κάθε πότε πρέπει να κάνετε μαστογραφια ανάλογα με την ηλικία σας. Μαστογραφία κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες άνω των 50.

Οι γυναίκες μεταξύ 50 και 74 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε 2 χρόνια για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σύμφωνα με το νέο κείμενο οδηγιών της U.S. Preventive Services Task Force (B statement).

Για γυναίκες μεταξύ 40 και 49 ετών, η επιλογή για τη διενέργεια μαστογραφίας είναι επιλογή της ασθενούς σε συννενόηση με το γιατρό της (C statement). H task force καθόρισε ότι τα οφέλη από τη διενέργεια μαστογραφίας δεν ξεπερνούν τους κινδύνους σε αυτό τη ηλικιακό γκρουπ. Εξαίρεση αποτελούν γυναίκες με ιστορικό κακοήθειας στο μαστό στην οικογένεια τους οι οποίες πρέπει να διενεργούν μαστογραφία κάθε χρόνο μετά τα 40.

Η task force επίσης υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις γυναίκες άνω των 75 καθώς και για γυναίκες με πυκνούς μαστούς στις οποίες η μαστογραφία πολλές φορές δίνει ψευδώς θετικά/αρνητικά αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις αυτές είναι πολλές φορές προτιμότερες και άλλες διαγνωστικές μέθοδοι όπως ο υπέρηχος μαστών ή η μαγνητική τομογραφία.

Δείτε το βίντεο με τις νέες οδηγίες (αγγλική γλώσσα) http://screeningforbreastcancer.org/

Πηγή:

http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/RecommendationStatementDraft/breast-cancer-screening1