Αντιπηκτική αγωγή – αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία πότε επιβάλετε

Αντιπηκτική αγωγή Υπάρχουν δύο κατηγορίες φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα : τα αντιπηκτικά και τα αντιαιμοπεταλιακά.

Οι θρομβώσεις δημιουργούν προβλήματα ιδιαίτερα στην καρδιά και στον εγκέφαλο διότι εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Καταστάσεις στις οποίες ωφελούμαστε από τη  λήψη ενός αντιαιμοπεταλιακού φαρμάκου:

 1. Καρδιακή (στεφανιαία) νόσος ή ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου
 2. Αγγειακή νόσος
 3. Ιστορικό εγκεφαλικού ή παροδικού εγκεφαλικού
 4. Διαβήτης
 5. Παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο
 6. Κάπνισμα
 7. Μετά από ορισμένες επεμβάσεις όπως η αγγειοπλαστική

Αντιπηκτική αγωγή

Συνήθη χρησιμοποιούμενα αντιαιμοπεταλιακά: Ασπιρίνη (Salospir), κλοπιδογρέλη (κυκλοφορεί με διάφορες ονομασίες ανάλογα με την εταιρεία που το διακινεί Plavix, Iscover, Clovelen κα.) πρασουγρέλη (Effient), τριφλουζάλη (Aflen).

Καταστάσεις στις οποίες ωφελούμαστε από τη λήψη ενός αντιπηκτικού:

 1. Κολπική μαρμαρυγή (ένα είδος αρρυθμίας)
 2. Προσθετικές βαλβίδες
 3. Συγγενείς (εκ γενετής) καρδιοπάθειες
 4. Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
 5. Πνευμονική εμβολη
 6. Πνευμονική υπέρταση

Αντιπηκτική αγωγή

Συνήθη χρησιμοποιούμενα αντιπηκτικά: Ηπαρίνη κλασσική, Ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (innohep, fraxiparine, clexane), fondaparinux (Arixtra), ακενοκουμαρόλη (Sintrom), βαρφαρίνη (Warfarin), και νεότερα αντιπηκτικά όπως το dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis).

Τρόπος χορήγησης και οδηγίες

Συνήθως τα αντιαιμοπεταλιακά λαμβάνονται από του στόματος. Μερικές φορές η ηπαρίνη πρέπει να δίνεται ενδοφλεβίως σε νοσοκομείο. Η βαρβαρίνη (warfarin) και η ακενοκουμαρόλη (Sintrom) λαμβάνεται αρχικά ταυτόχρονα με την ηπαρίνη. Όταν το INR (international normalized ratio, που είναι δείκτης της πηκτικότητας του αίματος) είναι σταθεροποιημένο, η ηπαρίνη διακόπτεται και ο ασθενής συνεχίζει να λαμβάνει βαρφαρίνη αφού φύγει από το νοσοκομείο. Χρειάζεται κάποια φροντίδα για να επιτευχθεί το σωστό επίπεδο INR. Οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν τις τροφές που τρώνε οι οποίες περιέχουν βιταμινη Κ (αντίδοτο της βαρφαρίνης και του Sintrom). Στην αρχή της έναρξης της θεραπείας με τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να ελέγχεται το INR καθημερινά ενώ αφού επιτευχθεί σταθερό επίπεδο θα πρέπει να ελέγχεται κάθε μήνα.

Αντιπηκτική αγωγή

Αν σας συνταγογραφήσουν αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα, ενημερώστε το γιατρό σας για άλλα φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν βιταμίνη Κ. Τα καινούρια αντιπηκτικά δεν αλληλεπιδρούν με τη βιταμίνη Κ και ο ασθενής μπορεί να είναι πιο ελεύθερος στις διατροφικές του συνήθειες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Επιστημονική συνεργάτιδα νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444