Ο έρπης ζωστήρας είναι μια επώδυνη κατάσταση που προκαλείται από τον ιο που προκαλεί και την ανεμοβλογιά (ιός ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, varicella zoster virus, VZV).

Προσβάλλει περίπου 1 εκατομύριο άτομα το χρόνο στις ΗΠΑ. Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται σε άτομα που ήδη έχουν περάσει την ανεμοβλογιά. Τα περισσότερα άτομα που εμφανίζουν την ασθένεια είναι μεγαλύτερα από 50 ετών και συνήθως έχουν συνοδά νοσήματα ή είναι ανοσοκατεσταλμένα λόγω λήψης φαρμάκων όπως η κορτιζόνη. Ο ιός VZV που προκαλεί ζωστήρα και ανεμοβλογιά είναι ένα είδος ερπητοϊού. Είναι διαφορετικός ιός από αυτόν που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη και αυτόν που προκαλεί τον έρπη των γεννητικών οργάνων. Ο VZV παραμένει στο νευρικό ιστό αφού το άτομο περάσει ανεμοβλογιά. Ο ιός παραμένει κοιμισμένος (ανενεργός), μέχρι να ενεργοποιηθεί και να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα. Η αιτία αυτής της ενεργοποίησης δεν έχει διευκρινιστεί.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Εξάνθημα στη μία μεριά του προσώπου ή στο σώμα

Φυσαλίδες που δημιουργούνται πάνω στο εξάνθημα και μετά εφελκιδοποιούνται (κάνουν κρούστα).

Πόνος (πολλές φορές του τύπου γαργαλητού) που μπορεί να εμφανιστεί και πριν το εξάνθημα

Πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση και ρίγος μπορεί να εμφανιστούν

Έρπης Ζωστήρας

Έρπης Ζωστήρας

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

-Η κύρια θεραπεία είναι τα αντιϊικά φάρμακα, τα οποία αν ληφθούν με την αρχή των συμπτωμάτων, μειώνουν το χρόνο των συμπτωμάτων. Επίσης μειώνουν τη βαρύτητα της νόσου.

-Συμπτωματική θεραπεία, που περιλαμβάνει ξεκούραση και αρκετά υγρά είναι χρήσιμη στη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα (όπως και σε κάθε ιογενή λοίμωξη).

-Η παρακεταμόλη βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο, και να μειώσει τον πυρετό αν αυτός υπάρχει.

-Κάλυψη του εξανθήματος συνίσταται μέχρι αυτό να κάνει κρούστα.

-Μην ξύνετε τις φυσαλίδες διότι μπορεί να μολυνθούν

-Πλύνετε τα χέρια τακτικά

-Σε σπάνιες περιπτώσεις ο έρπης ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου). Σοβαρά επεισόδια έρπητα ζωστήρα μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για πιο εντατική

αντιμετώπιση.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Υπάρχουν εμβόλια τόσο για την ανεμοβλογιά τόσο για τον έρπητα ζωστήρα. Το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά συνίσταται για παιδιά και για ενήλικες που δεν πέρασαν την ανεμοβλογιά.

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα συνίσταται για άτομα που είναι μεγαλύτερα από 60 έτη. Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται σε κάποια άτομα: τις εγκυμονούσες, άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και βρέφη<12 μηνών.

Τα άτομα με έρπη ζωστήρα μπορεί να μεταδώσουν τον VZV σε άτομα που δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά.

Όταν οι φυσαλίδες φύγουν, φεύγει και ο κίνδυνος μετάδοσης.

ΜΕΘΕΡΠΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ

Μερικά άτομα αναπτύσσουν μία μακροχρόνια κατάσταση με πόνο που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία, μετά από ένα επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.

Η μεθερπητική νευραλγία είναι περισσότερο κοινή σε ηλικιωμένα άτομα. Έγκαιρη αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα με αντιϊκά φάρμακα μπορεί να προλάβει την μεθερπητική νευραλγία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ιατρό

Μαρία Ποικιλίδου, MD, MSc, PhD
Παθολόγος-Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
Επιστημονική συνεργάτιδα νοσ. ΑΧΕΠΑ
Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείσα στις ΗΠΑ  (ΝΙΗ και Johns Hopkins Hospital)
Ιατρείο: Τσιμισκή 34, τηλ: 2310 254444